Sep 18

Tu dai sens cuvantului “sansa”

Tags: , ,
Tu dai sens cuvantului “sansa”

Bine v-am regasit! Sper ca ati petrecut o vara memorabila. Ca ati adunat suficiente aminitiri frumoase, cat sa va dea energie pana vara viitoare, pana la o noua intalnire cu vacanta preferata din an.

Toamna se instaleaza subtil, marcand vremea unui nou inceput. Chiar daca nu il percepm la fel de clar precum copiii, el e acolo. Ne propunem sa facem lucruri noi, sa scapam de kilogramele acumulate in vacanta, sa facem mai multa miscare, sa mancam mai sanatos, sa invatam ceva nou, sa lansam un proiect la care lucram de mult timp, sa ne reinventam. Ne propunem lucruri mai mici sau mai mari, toate la fel de importante.

Dar ce facem cu vocea aceea interioara (uneori si exterioara), care ne spune ca nu vom reusi? Am auzit-o si eu de multe ori, sunt sigura ca ati auzit-o si voi. Acea voce care ne spune sa nu credem in visele noastre, in posibilitatile noastre, in sansa noastra de a obtine ceea ce ne dorim. Pentru ca oricum nu putem schimba nimic, pentru ca oricum realitatea, contextul, mediul, elemente aflate in afara puterii noastre de influenta ne vor sta mereu in cale.

In discutiile pe care le-am avut cu foarte multi oameni de-a lungul timpului (la coaching, la training sau in centrele de evaluare la care am participat), am observat ca se evidentia mereu un element: credinta oamenilor ca nu pot schimba realitatea, ca nu pot influenta rezultatele – nici pe ale lor personale si nici ale companiei. Atat de fals! Realitatea noastra de astazi este o consecinta a ceea ce am facut / ales / decis noi la un anumit moment. Iar asta e cea mai buna dovada ca o putem influenta. Nimic din ceea ce se intampla astazi in vietile noastre – oricat de incredibil pare – nu a fost determinat de ceilalti sau de mediu. Ci numai de noi. De felul in care noi ne-am raportat de-a lungul timpului la ceilalti sau la circumstante.

De aceea e momentul sa incepeti sa credeti in voi si in ceea ce puteti face! Sa credeti in sansa voastra, in visul vostru. Sa credeti si sa actionati. Pentru ca realitatea nu este un dat plin de obstacole, ci o lume plina de oportunitati. Uneori e insa nevoie sa schimbi perspectiva din care vezi lucrurile. Si in ceea ce te priveste pe tine si in ceea ce priveste lumea inconjuratoare.

Sunt convinsa ca am avut cu totii parte de experiente negative in viata, dar diferenta este data de ceea ce facem cu ele. Ne luam lectiile si mergem mai departe sau le lasam sa ne contureze viitorul? Fara sa vrem, de prea multe ori, lasam experientele negative sa ne scrie destinul, sa ne defineasca pe noi ca oameni, sa ne stirbeasca increderea in propria persoana si in ceea ce suntem cu adevarat capabili sa realizam. Nu suntem educati astfel incat sa folosim esecul ca pe o rampa de lansare, ca pe o oportunitate de crestere, ci sa ramanem agatati de el. Contemplandu-l, plangandu-ne, regretand decizii, alegeri sau cel mai adesea circumstantele.

Citeam la un moment dat intr-un studiu despre leadership publicat de Harvard, ca adevaratii leaderi sunt cei care dau sens si invata lucruri importante din cele mai negative experiente. Ei ies din aceste episoade de adversitate mai puternici si mult mai increzatori in fortele proprii decat erau inainte, pentru ca astfel de imprejurari ii imping catre introspectie, catre chestionarea propriilor valori si a modului in care iau decizii. Ei folosesc aceste situatii ca oportunitati de invatare si de a devein mai buni in ceea ce fac. De ce nu am face si noi la fel? De ce nu am fi si noi leaderi autentici ai vietilor noastre?

Eu nu cred in ideea de sansa ca ceva dat. Cred in ideea de sansa ca ceva creat prin propriile mele actiuni. Oportunitatile exista in jurul meu, daca sunt dispusa sa accept asta si sa le vad.
Refuz sa accept ca nu pot schimba lucrurile, refuz sa cred ca nu sta macar putin si in puterea mea sa schimb lumea. Daca inima mea crede intr-un vis, daca mintea mea il poate cuprinde, atunci el e cu siguranta realizabil. Si tot ce am nevoie este cred ca pot reusi si sa actionez in directia visului meu.

Refuz sa cred ca lucrurile sunt determinate dinainte, sau determinate de ceva / cineva din afara noastra. Vad discutii pe retelele sociale despre inutilitatea votului sau despre lipsa de sanse a unora dintre candidati. Si imi dau seama ca dam de prea multe ori altora puterea sa decida pentru noi. Actiunea sau inactiunea intr-o anumita situatie au in mod egal consecinte. Faptul ca nu fac un anumit lucru, ca nu actionez intr-o anumita directie, influenteaza la fel de mult modul in care va arata ziua de maine pentru mine.

Stiu ca prin tot ceea ce fac, in fiecare zi, in fiecare moment, prin orice decizie sau alegere, imi influentez viitorul si am un impact asupra lumii din jur. Sta in puterea mea sa schimb lucrurile, cu conditia sa nu ma ascund in spatele scuzelor de genul: “totul e deja decis dinainte”, “nu au eu cum sa reusesc sa fac asta”, “nu am sanse sa reusesc”, “fac degeaba acest lucru, nu voi schimba oricum nimic” si altele asemenea.

Pentru ca indiferent care ar fi contextul in care ma aflu, indiferent care ar fi circumstantele exterioare, intotdeauna imi raman alegeri care pot genera rezultate benefice pentru mine. Oricat de proasta calitativ ar fi mancarea din ziua de azi, tot pot gasi hrana sanatoasa, daca vreau asta. Oricat de putine sanse mi-ar spune cei din jur (sau criticul meu interior) ca am sa-mi realizez visul, tot merita sa incerc. Pentru ca eu sunt cea care dau sens cuvantului “sansa”.

Deci, crezi in tine? Crezi in visele tale? Crezi in puterea ta de a influenta prezentul si viitorul?

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

No comments yet.

Leave a Comment

reset all fields