Dec 7

4 strategii ca sa iti gestionezi mai bine timpul

Tags:
4 strategii ca sa iti gestionezi mai bine timpul

Vorbesc astazi despre singurele strategii de time management care functioneaza pentru mine si care sper ca vor functiona la fel de bine si pentru tine.
Mentionez din nou faptul ca nu sunt deloc un fan al time managementului traditional. Motivul este ca el nu se ocupa de cauzele reale care produc oamenilor sentimentul ca nu au suficient timp. Dar studiind atatea programe de time management, am reusit sa gasesc cateva idei pe care am putut sa le aplic si care intr-adevar m-au ajutat:
1. Lucreaza in secvente de timp
Foarte cunoscuta aici este tehnica Pomodoro. Este vorba de impartirea timpului in intervale fixe (pomodoros) in care te focalizezi pe o singura sarcina. Lungimea optima a unui pomodoro este de 25 de minute in care te ocupi de un singur lucru. Fiecare pomodoro este urmat de o pauza de 5 minute, in care poti face orice vrei. Dupa o succesiune de 4 pomodoro cu pauzele aferente, urmeaza de regula o pauza mai mare (20-30 de minute).

2. Programeaza-ti activitatile

Stephen Covey spunea “cheia este nu sa iti stabilesti prioritatile in functie de ceea ce ai in agenda, ci sa iti faci agenda in functie de ceea ce este prioritar pentru tine”.

Dar nu oricum. Mai intai fixeaza-ti obiective. Apoi, stabileste care sunt acele activitati care vor duce la indeplinirea obiectivelor tale. Acestea sunt prioritatile! Acum le poti programa in agenda. Experienta a dovedit ca oamenii amana mult mai putin atunci cand au activitatile programate riguros.

3. Fa o lista
Nimic nou aici. Este binecunoscutul “to do list”. E bine sa il ai si e minunat sa notezi pe el tot ce stii sau iti aduci aminte ca ai de facut. De ce? Pentru ca te vei simti excelent de fiecare data cand mai tai ceva de acolo. :)

4. Stabileste prioritati
Am stabilit deja la punctul 2 cum faci acest lucru. Ai un to do list, pe care sunt anumite activitati care sunt cu adevarat prioritare pentru tine in functie de obiectivele pe care vrei sa le atingi. Daca insa pe to do list ai notat ca vei suna 2 clienti, poti face acest lucru cand ai cateva minute de pauza. In felul asta mai scapi de activitati din lista ta.

Sunt sigura insa ca aceste tehnici iti erau cunoscute. Poate le-ai incercat deja, poate le aplici chiar acum. Daca este asa, probabil esti de acord cu mine ca ajuta. Dar au rezolvat ele cu adevarat problemele pe care le ai tu cu timpul?

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

No comments yet.

Leave a Comment

reset all fields