Jan 26

Doua cuvinte care ne blocheaza viata

Tags: , ,
Doua cuvinte care ne blocheaza viata

Cuvintele despre care vorbesc sunt SPER si INCERC. Da, ai citit corect.
Te-ai gandit vreodata ce inseamna de fapt sa speri? Inseamna ca astepti sa vina ceva din exterior. O solutie, o salvare, un ajutor miraculos…
Speranta e pentru oamenii care refuza sa isi asume responsabilitatea propriei vieti. Pentru cei care refuza sa admita ca ei sunt care aleg ceea ce fac sau nu, ce atitudine au, ce semnificatie dau evenimentelor din viata lor. E cea care ne determina sa fim eternii spectatori. Speranta ne blocheaza, ne tine pe loc si nu ne lasa sa actionam. Cel mai simplu lucru e sa stai cuminte si sa speri: ca maine va fi mai bine decat azi, ca luna viitoare o sa castigi mai mult, ca anul viitor vei avea mai mult succes. Totul e sa speri…
Cum se pot intampla toate aceste lucruri daca tu nu faci nimic? Chiar crezi ca speranta este vreun ingredient spectaculos in reteta vietii?

Am mai citit undeva ca speranta este extrem de utila pentru cei care trec prin evenimente neplacute. Ca studiile clinice au demonstrat ca oamenii cu o rata redusa de speranta au sanse mai mari sa ajunga anxiosi sau depresivi. Personal nu sunt de acord cu aceste studii. Nu cred ca speranta e cea care ne ajuta sa trecem peste evenimente neplacute, ci atitudinea pe care alegem sa o avem in fata lor. Atitudinea pozitiva, maturitatea emotionala sau responsabilitatea nu sunt nicidecum sinonime cu speranta.

Ne-am obisnuit de mici sa credem ca lucrurile se rezolva de la sine… daca speram sa se rezolve. Ca doar “speranta moare ultima, nu?” Ei bine, lucrurile nu stau chiar asa. Cei care spera, se cam aleg cu… speranta. Asa cum sugera Paler, speranta nu e pentru cel care are, ci pentru cel care nu are. Doar ca, cel care are, FACE. Nu sta pe loc si spera.

Speranta functioneaza strict pentru lucrurile care nu au legatura directa cu tine. Este in regula sa speri ca maine va fi vreme mai frumoasa ca azi. Dar si aici poti renunta la speranta. Intri pe un site, vezi care este prognoza meteo si ai incetat pe loc sa speri aiurea.

Mai poti sa speri sa fii sanatos. Dar chiar si in cazul acesta, lucrurile sunt mai mult decat discutabile. Pentru ca daca nu ai in niciun fel grija de tine, nu prea vad la ce bun mai speri. Inteleg sa spere sa aiba sanatate orice om care are cu adevarat grija ce fel de viata duce: ce mananca, ce bea, cat doarme, cat sport face, care sunt lucrurile pentru care se enerveaza… Daca ai ales cu buna stiinta sa iti distrugi sanatatea, care e logica in care mai speri ca ea sa ramana intreaga?

La fel se intampla si cu “incerc”. Incerc nu exista de fapt. Uite, poti face un test: incerca sa ridici un pahar de pe masa. Nu, nu il ridica, doar incearca. Poti?

Incerc inseamna ca NU VREAU sa actionez. Este o scuza pe care o folosim cu totii atunci cand nu vrem cu adevarat sa facem ceva.
« Incerc » are sens doar in acceptiunea de testez. Testez (incerc) o masina, un domeniu, un sport… Ca sa aflu cum ma simt, cum mi se potriveste.
Dar cand spun ca incerc de luni sa ma las de fumat, incerc de la 1 februarie sa merg la sala, incerc sa gasesc noi clienti, incerc sa imi fac mai mult timp pentru mine, inseamna ca in realitate nu voi face niciodata acele lucruri. Este pur si simplu o scuza pentru a nu zice ca nu vrem sau pentru a ne simti noi mai bine.

Fii realist. Decide ce vrei. Apoi gandeste-te cum poti obtine aceste lucruri. Fa-ti un plan. Fa-ti o strategie. Actioneaza. Pentru ca, in timp ce tu stai si speri, oamenii care isi traiesc viata cu adevarat asta fac: actioneaza. Se misca. Au succes. Isi implinesc visele.

Deci, ce faci? Continui sa speri si sa incerci? Sau iti iei viata in propriile maini si incepi si tu sa traiesti?

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail
 1. Marian Risnoveanu 26 Jan 2012 | reply

  Marea majoritate a celor care clameaza nesansa,nu actioneaza.Inactiunea este cauza. Expunerea ta este provocatoare subliminal. Automat marea majoritate a semenilor nostri se autosugestioneaza negativ. Cuvinte cheie cu un mesaj subliminal inconstient, se inradacineaza in interior. Si amplifica pasivitatea,teama de a actiona. Teama de esec.
  Reusita presupune “esec”.Ca sa definesc “esecul”,este rodul inexperientei noastre. Ca sa ajungem la “succes” la resusita,asa cum ai subliniiat trebuie mult antrenamentmulta experienta,,pentru a corecta drumul ,calea.Reusita nu este “cununa de lauri” a celor “alesi”.
  Fiecare dintre noi poate reusi!
  Trebuie sa creada in el!
  Si sa actioneze!

  • Raluca Savu
   Raluca Savu 26 Jan 2012 | reply

   Absolut de acord. Articolul meu se refera exact la perspectiva inactiunii. Nu blamez speranta in sine, cu totii speram anumite lucruri. Ideea e sper si actionez? Sau stau si sper sa se intample lucruri?

 2. Maria 28 Jan 2012 | reply

  Corect…

Leave a Comment

reset all fields