Mar 2

Povestea cepei

Tags: , ,
Povestea cepei

Traia odata un om pe care il chema Ion Visatorul. Ii placeau mult cunoasterea si calatoriile. Pentru ca era atat de insetat sa afle mereu lucruri noi, Ion Visatorul petrecea mult timp discutand cu inteleptul satului.
Intr-una din conversatiile lor lungi, inteleptul ii povesti ca exista undeva, un tinut indepartat in care oamenii nu auzisera de ceapa.
“Nu stiu ca exista ceapa? – se mira Ion. Cum ar putea sa se bucure acei oameni de savoarea unei mancari fara ceapa? Ma voi duce acolo si le voi darui acest ingredient minunat.
Fara sa mai stea pe ganduri, Ion isi pregati calul, o desaga plina de ceapa si porni in cautarea tinutului nestiutor.
Dupa o calatorie indelungata si dificila, Ion ajunse in tinutul despre care ii vorbise inteleptul si se duse direct la palat. Ceru sa fie primit chiar de imparat pentru ca are ceva foarte important sa ii comunice:
“Preamarite imparat, ti-am adus in dar o planta noua, care are proprietatea de a da o aroma deosebita oricarei mancari. Chiar si mancata ca atare, este o adevarata delicatesa pentru cunoscatori. Te implor, incearc-o si vei vedea cat de minunata este.”
“Mi-ar placea sa o incerc, dar te previn: daca aceasta planta despre care imi vorbesti face cumva rau, vei plati cu capul nechibzuinta ta”, ii raspunse imparatul.
Pentru degustarea cepei se pregati un eveniment de proportii. Toata nobilimea imparatiei si tot ministrii fura invitati.
Felurile de mancare erau mai intai gustate de Ion. Apoi gustau ministrii si nobilii, si abia apoi manca si imparatul. Toti cei prezenti s-au aratat extrem de incantati si entuziasti. Mirosul, gustul, aroma pe care o dadea ceapa fiecarui fel de mancare in parte au fost in mod unanim laudate si ovationate.
Imparatul ceru imediat ca Ion sa ii lase intreaga desaga de ceapa pe care o adusese. Ceru apoi detalii despre cultivarea acestei plante, iar ca rasplata ii oferi lui Ion greutatea lui in aur.
Ion se intoarse in satul lui, unde fu intampinat de oficialii tinutului si aclamat pentru succesul lui. Ion le povesti despre toate minunatiile din imparatia pe care o vizitase, din acel loc in care aurul valora mai putin decat ceapa.
Inspirat profund de povestirile lui Ion, un alt satean cu spirit intreprinzator, pe care il chema Vasile cel Rapid avu o revelatie care urma sa ii aduca o avere inca si mai mare decat a lui Ion: se va duce in imparatia indepartata cu usturoi. Usturoiul nu doar ca este mai pretios decat ceapa, dar si mult mai gustos si aromat! Asa ca, de ce nu ar pregati el cativa desagi cu usturoi pe care sa ii duca imparatului generos?
Daca Ion a primit aur in schimbul cepei, usturoiul merita cu siguranta diamante. Incitat de valoarea potentiala a castigului, Vasile pregati febril cinci desagi de usturoi.
Ca si Ion, Vasile fu primit de imparatul tinutului. Si, asa cum prevazuse, usturoiul starni inca si mai multa incantare decat ceapa. Toata suflarea imparatiei si insusi imparatul erau peste poate de incantati de noul ingredient.
Imparatul se gandi ore in sir impreuna cu nobilii sai cum ar putea sa-l rasplateasca pe Vasile pentru minunatul usturoi. Dupa parerea lor, aurul nu era suficient de valoros pentru ingredientul delicios pe care tocmai il primisera. Intr-un final, decisera ca Vasile merita rasplatit cu ceea ce avea tinutul lor mai de pret.

Si uite asa, Vasile se intoarse acasa cu cinci desagi de ceapa.

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail
  1. Rely Drajan 2 Mar 2012 | reply

    NICIODATA…dar niciodata, sa nu faci ceva avand in mintea ta ,,imbogatirea” RAPIDA !
    Iei plasa…o plasa de ceapa :)))
    Superba povestea…Da, nu toti avem acelasi sistem de valori…suntem diferiti !

  2. perspectivenoi.com 2 Mar 2012 | reply

    Excelent ! De unde : atentie mare la scara valorilor!

Leave a Comment

reset all fields