Jan 23

Cum sa obtii ceea ce iti doresti

Tags:
Cum sa obtii ceea ce iti doresti

La inceput de an ne facem de obicei un bilant al anului care s-a incheiat, dar mai ales ne facem planuri pentru anul care tocmai incepe.
Ne gandim care sunt obiceiurile, lucrurile si activitatile pe care vrem sa le pastram, sa le continuam, si care sunt cele la care vrem sa renuntam. Ne gandim ce vrem sa facem diferit decat am facut anul trecut, astfel incat si rezultatele noastre sa fie diferite.
Totusi, experienta a demonstrat ca pana pe la jumatatea lunii februarie, ne cam intoarcem la vechile noastre deprinderi si obiceiuri, uitand complet de rezolutiile de la inceputul anului. Chiar daca ele sunau foarte bine si promiteau sa genereze atat de multe schimbari in vietile noastre.

Cum am putea face totusi sa ramanem atasati deciziilor noastre de la inceput de an? Cum am putea face sa ramanem focusati pe ceea ce ne-am propus si sa nu mai renuntam atat de usor?

In primul rand este bine sa te gandesti serios la ceea ce vrei sa obtii anul acesta si sa PUI PE HARTIE!
Pentru mine este surprinzator numarul de oameni cu care am vorbit deja la acest inceput de an si care, fie au o idee foarte vaga despre ceea ce vor sa obtina pentru ei anul acesta, fie care spun ca totul este foarte clar acolo “in mintea lor”, dar nu pot exprima clar in cuvinte.

Fa-ti un plan – e minunat sa ai o rezolutie sau un vis de inceput de an, dar daca nu te gandesti exact cum se va petrece si care sunt actiunile concrete necesare pentru a-ti pune rezolutia in practica sau pentru a-ti transforma visul in realitate, s-ar putea ca nici macar sa nu incepi.
Scrie – mai intai visul / obiectivul tau si apoi incerca sa stabilesti actiunile necesare. Scie-le si pe acestea intr-un calendar, atfel incat sa fie foarte clar pentru tine ce ai de facut in fiecare zi pentru a-ti realiza obiectivul.

Incepi usurel – am auzit probabil cu totii acea vorba care spune ca si un elefant, tot bucata cu bucata se mananca. Daca iti stabilesti obiective marete, dar total nerealiste, vei renunta foarte usor inca de la primul obstacol care iti iese in cale. Obiectivele tale e bine sa fie cat mai concrete (precis formulate) si cat mai realiste (sa depinda de tine). Daca obiectivul tau este unul prea mare, imparte-l in obiective mai mici, astfel incat sa iti poti monitoriza cu usurinta succesele pe parcurs.

Fii motivat – Aloca ceva timp pentru a intelege exact ce anume te motiveaza sa iti atingi obiectivul stabilit pentru anul acesta (daca ai mai multe obiective, fa acelasi lucru pentru fiecare obiectiv in parte). E ceva ce “ar trebui sa faci” sau ce altii “se asteapta sa faci”? E ceva ce vrei sa faci sau sa obtii pentru ca fac si ceilalti? Sau e ceva ce tu iti doresti cu adevarat? Cat de mult iti doresti sa iti atingi acest obiectiv? Cum se va schimba viata ta in mod concret atunci cand il vei fi atins? Cum te vei simti tu?

Fa-l public – se pare ca atunci cand mai spui cuiva despre obiectivul tau, esti mult mai predispus sa il atingi. Alege totusi sa il comunici unor oameni care te incurajeaza, care te sustin, care sunt dispusi sa te ajute sa iti monitorizezi parcursul si care sa iti dea un imbold de motivare atunci cand simt ca ti-o pierzi. Poti alege chiar sa creezi sau sa faci parte dintr-un gup de oameni avand un obiectiv comun. Fiecare dintre voi va fi mult mai motivat sa realizeze ceea ce si-a propus atunci cand nu este singur in asta.

Incepi – Uneori cel mai greu este sa incepi, sa te pui in miscare. Ne spunem tot felul de lucruri, inventam scuze, doar ca sa mai amanam putin ACTIUNEA. Sunt niste patternuri vechi de comportament pe care le poti schimba cu usurinta. Trebuie doar sa vrei asta si sa intelegi ca numai ACTIONAND in directia in care vrei sa mergi poti ajunge la destinatie. Odata ce incepi, lucrurile se intampla si iti vei da seama ca nu este atat de dificil cum te gandeai.

Succesul genereaza incredere – Pe masura ce incepi sa ai rezultate, chiar daca e vorba de un succes mic, vei fi incantat si te vei simti tot mai motivat sa continui. Pentru ca incepi sa vezi tot mai clar cat de departe poti ajunge. Pastreaza-ti motivarea invatand sa te bucuri de cel mai mic rezultat, de cea mai mica schimbare pe care o vezi. Renunta la principiul “totul sau nimic” amintindu-ti mereu ca si elefantul, tot bucata cu bucata se mananca.

Eu iti doresc mult succes in implinirea viselor tale si sunt aici pentru tine in cazul in care te simti confuz, descurajat sau pe punctul de a renunta. Si uite, iti mai dau un motiv sa crezi in tine.

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

No comments yet.

Leave a Comment

reset all fields