May 23

Introvertit, extravertit sau undeva intre?

Tags: , ,
Introvertit, extravertit sau undeva intre?

Am trait cea mai mare parte a vietii mele cu convingerea ca sunt o persoana extravertita. Sunt sociabila, vorbareata si m-am simtit mereu in largul meu atunci cand am fost inconjurata de oameni.

Nu m-a banuit nimeni vreodata ca as fi introvertita si cred ca cei care ma cunosc exclud categoric aceasta posibilitate. :)

Si totusi, cu ceva timp in urma am inceput sa observ ca imi place mult timpul pe care il petrec cu mine, indiferent daca citesc o carte, lucrez la un proiect, scriu un articol sau ma uit la un film. Atunci cand lucrez, imi place sa am liniste ca sa ma pot concentra si prefer sa nu fiu intrerupta.

Ma intereseaza sa inteleg lucrurile in profunzime si nu imi place sa vorbesc cu oamenii doar pentru a mentine aparenta unor relatii sociale. Prefer sa o fac atunci cand am cu adevarat ceva relevant sa le spun si aleg sa am relatii mai putine, dar semnificative pentru mine.

In acelasi timp, nu am nicio dificultate sa apar in fata unui grup de oameni necunoscuti, sa tin un training sau sa vorbesc. Imi exprim punctul de vedere cu incredere si simt nevoia sa imi exteriorizez sentimentele. Am nevoie de claritate in ceea priveste relatiile mele cu ceilalti.

Regasesc la mine din ce in ce mai multe caracteristici ale introvertitilor, ceea ce m-a facut sa ma intreb daca m-am schimbat in timp, daca mediul mi-a influentat felul de a fi sau daca asa am fost tot timpul, fara sa imi dau seama.

Pe de alta parte, traim intr-o societate care nu iti ofera foarte multe sanse daca nu esti extravertit, impingandu-te cumva sa te comporti sau manifesti intr-un anumit fel, nu neaparat caracteristic tie.

Preocupata de propria mea dilema, am aflat ca personalitatile nu se impart atat de simplu intre extravertiti si introvertiti, si ca intre ei mai exista o categorie, ambivertii. Dar sa o luam cu inceputul.

Bazele teoretice

Distinctia dintre introvertiti si extravertiti reprezinta o tema centrala in teoriie preocupate de psihologia umana. Nu o sa intru foarte mult in detalii teoretice, pentru ca nu acesta este scopul articolului. Voi aminti doar ca distinctia intre cele doua trasaturi opuse ale personalitatii a fost mentionata prima data de catre Jung. De atunci si pana astazi, acceptiunea celor doi termeni a imbracat diverse forme, indepartandu-se mai mult sau mai putin de cadrul initial de referinta.

Ceea ce merita retinut este faptul ca, nici unul dintre noi nu suntem in totalitate introvertiti sau in totalitate extravertiti. Altfel spus, putem fi mai mult sau mai putin introvertiti in functie de situatia in care ne aflam. Daca ne imaginam ca cele doua trasaturi se afla pozitioante pe un continuum, putem determina gradul nostru de introvertire / extravertire. Iar daca nivelul nostru este pozitionat exact in mijoloc, atunci se numeste ca suntem ambiverti.

Pe de alta parte, comportamentul nostru este fluctuant in functie de situatie si chiar si cei mai introvertiti sau extravertiti dintre noi reactionam uneori intr-un fel total opus celui care consideram ca ne caracterizeaza.

Extravertitii

Foarte pe scurt, persoanele care sunt mai degraba extravertite sunt in general sociabile, vorbarete, entuziaste, isi exprima sentimentele si se simt energizate atunci cand sunt inconjurate de alti oameni.
Le plac intalnirile sociale si prefera oricand sa petreaca timpul impreuna cu altii decat singure, citind sau studiind.
Prefera meseriile care implica multa interactiune si lucreaza fara probleme intr-un spatiu deschis.

Introvertitii

La polul opus, persoanele care sunt mai degraba introvertite au tendinta sa fie mai tacute si mai rezervate atunci cand se afla intr-un grup de oameni si nu isi exteriorizeaza cu usurinta sentmentele. Detesta conversatiile de complezenta si prefera iesirile cu prietenii apropiati sau cu familia.

Introvertitii observa cu atentie inainte de a se implica intr-o activitate sau interactiune si analizeaza inainte de a vorbi. Energia lor vine in principal din timpul petrecut in solitudine, citind o carte sau scriind.

Au nevoie sa lucreze intr-un spatiu doar al lor, pentru a se putea concentra. In timp ce in cazul unui extravertit biroul va avea intotdeauna cateva scaune in jur pentru a-I incuraja pe ceilalti sa se apropie, sa interactioneze, introvertitii vor alege intotdeauna sa lucreze intr-un birou cu usa inchisa.

Este importanta aici distinctia dintre introvertiti si timidizi, pentru ca de multe ori cele doua notiuni sunt confundate. Introvertitii prefera solitudinea in locul interactiunilor sociale, dar nu o fac pentru ca se tem de acestea din urma, asa cum se intampla in cazul timizilor. Timiditatea reprezinta mai degraba un comportament decat o trasatura a personalitatii, iar extravertitii pot fi in egala masura timizi intr-o multime de situatii.

La fel se poate spune si despre vorbitul in public. Emotiile dinaintea primelor discursuri nu au legatura cu tipul de personalitate, ele apar firesc si pot fi la fel de mari si in cazul vorbitorului introvertit si in al celui extravertit.

Ambivertii

Si in fine, ambivertii, asupra carora ma voi opri putin mai mult. Ei se poztioneaza pe spectrul interactiunilor sociale, asa cum aratam mai sus, exact in centru, fiind o combinatie intre extravertiti si introvertiti.

Ambivertilor le place interactiunea cu oamenii, dar atunci cand ea are un scop bine definit. Pot purta in egala masura conversatii animate si energice sau profunde si meditative. Pretuiesc la fel de mult timpul lor personal si pe cel social, dar atunci cand interactiunile sociale dureaza prea mult, acest lucru ii poate obosi.

Sunt foarte capabili sa faca lucrurile singuri, dar prea multa solitudine ii poate impinge mai devreme sau mai tarziu intr-o stare neproductiva sau chiar depresiva.

Ambivertii proceseaza cel mai bine informatia, atunci cand o pot prelucra atat intern, cat si extern. Au mai intai nevoie de timp si spatiu pentru a analiza singuri, dar mai apoi au nevoie si de oameni de incredere cu ajutorul carora sa poata prelucra la nivel extern.

Interesati sa obtina profunzime atunci cand vine vorba de cunostinte sau de influenta, ambivertii se implica total cand sunt pasionati de ceva. Pot fi orientati mai degraba spre analiza, mai degraba spre actiune sau pot fi orientati in egala masura spre ambele.

Provocarea cea mai mare pentru ambiverti este aceea de a gasi o activitate careia sa ii ramana dedicati, pentru ca tendinta lor este de a se interesa de multe lucruri, avand cunostinte vaste din diverse domenii, adeseori fara a fi experti in vreunul.

Concluzia

In cazul in care nu reusesti sa te regasesti cu certitudine in niciuna dintre categorii sau daca si tu, ca si mine, ai cate ceva de la fiecare, ti-am pus la dispozitie un mic test.

Totusi, imi permit sa iti sugerez sa nu lasi vreun test de personalitate sa defineasca ceea ce crezi tu despre tine. Descopera care este modul in care tu functionezi cel mai bine, foloseste-te din plin de calitatile tale cele mai importante, iar asta iti va aduce mai multe beneficii decat orice altceva.

Concuzia pe care Paul Mountjoy, un psihoterapist american o expune intr-un articol de-al sau este ca majoritatea dintre noi ne nastem ambiverti, iar inclinatia catre introversiune sau extraversiune se reflecta doar prin anumite comportamente dobandite de noi prin influenta educatiei, a culturii sau a religiei.

Tu ce parere ai? Unde te pozitionezi pe spectrul interactiunilor sociale? In ce masura crezi ca asa ai fost intotdeauna? In ce masura crezi ca ai devenit pe parcurs asa cum esti astazi?

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail
  1. Anabela 23 May 2014 | reply

    Buna clarificarea Raluca si multumesc pentru ea! Stiam eu ca am din amandoua si cum tendinta mea cea mai puternica e catre echilibru, uite ca exista si un termen pentru el. Mi-am facut si testul care a confirmat ca sunt ambiverta, ca o „saorma cu de toate”! :)

Leave a Comment

reset all fields