Sep 28

Cuvintele conteaza

Tags: , , , ,
Cuvintele conteaza

Te-ai gândit vreodată ce mare putere au cuvintele pe care le foloseşti?
Ele se asociază în mintea ta cu imagini şi cu emoţii. De fiecare dată când pronunţi cuvântul “portocaliu”, în mintea ta apare o imagine a acestei culori. De fiecare dată când rosteşti cuvântul “nervos”, recreezi intern acea stare legată de felul în care experimentezi tu nervozitatea.

Prin urmare, cuvintele descriu practic percepţia noastră asupra realităţii. Ele au o putere enormă, tocmai prin faptul că pot genera un lung şir de emoţii pozitive sau negative. Din cele mai vechi timpuri cuvintele au avut puterea să rănească sau să aline durerea, să lovească sau să mângâie, să facă oamenii fericiţi sau nefericiţi.

De aceea, iţi propun ca de acum să fii mai atent la cuvintele pe care le foloseşti. Ascultă discursuri ale marilor leaderi sau speakeri motivaţionali şi vei constata că din vocabularul lor lipsesc cu desăvarşire acele cuvinte cu conotaţie negativă cum ar fi: frustrare, oboseală, renunţare, nenorocire, problemă, faliment…

Şi atunci când vorbim cu noi inşine, cuvintele pe care le folosim au aceeaşi putere. Ne transmitem singuri mesaje pozitive sau negative. Am întâlnit mulţi oameni care afirmă că gândesc pozitiv, dar în limbajul cărora există o grămadă de cuvinte şi mesaje cu conotaţie negativă: “Am probleme”, “Altă nenorocire pe capul meu”, “Sunt foarte obosit”, “Sunt foarte stresat”. Acestea sunt mesajele pe care mintea le primeşte de la noi. Cum ar putea fi vorba de gândire pozitivă aici?

Ce ar fi să facem cu atenţie un inventar al cuvintelor pe care le folosim în mod frecvent şi să ne propunem să înlocuim în fiecare zi un cuvânt puternic negativ, cu unul pozitiv? Spre exemplu să înlocuim “problemă” cu “oportunitate”, “ghinion” cu “experienţă”, “nenorocire” cu “provocare”

Dar dacă am începe să fim mai atenţi ce răspundem atunci când cineva ne întreabă ce mai facem? “Binişor”, “Nici nu mă mai întreba”, “Mă lupt cu viaţa asta…”, “Se poate şi mai bine”. Niciuna din aceste variante nu reprezinta o formulare pozitiva. Cum ar fi să încercăm: “Excelent!” sau “Din ce în ce mai bine!”?

Vă provoc să testaţi aceste exerciţii simple şi să constataţi voi înşivă cât de multe aspecte se schimbă imediat, atât în experienţa voastra interna, cât şi în relaţiile cu ceilalţi.

Si, ca sa fiti si mai convinsi, aveti aici un argument in plus:

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail
 1. Irina Gardea 28 Sep 2011 | reply

  Multumesc Raluca pentru informatii. Apropo de “Excelent”, tot timpul in liceu si pana de curand asa raspundeam cand ma intreba cineva. “Foarte bine” era de multe ori prea putin.
  Si era minunat. Imi amintesc ca eram intr-o zi mai abatuta, urcam scarile spre sala de clasa. Colegii coborau si imi zambeau pentru ca stiam ca fac mereu excelent. Si ma intrebau ce mai fac, stiind si bucurandu-se de raspunsul meu. Si asa, pana la etajul doi eu eram intr-o stare nemaipomenita :))))).
  Recent am avut un feed-back din partea unei persoane: sa nu mai zic atat de mult “excelent” pentru ca s-ar putea sa atrag nu stiu ce “atacuri” sau persoane negative, invidioase ca fac atat de bine. Imi spunea ea sa ma simt excelent, dar daca intreaba cineva sa spun ca fac bine; ea asa procedeaza. Bineinteles, mi-am dat seama ca de fapt avea o frica si ca e bine cum fac eu, nu cum zice ea.

 2. Irina Gardea 28 Sep 2011 | reply

  Acum cand am inceput sa scriu comentariul asta mi-am dat seama ca eu parca in ultimul timp nu am mai spus “excelent” . Si m-am speriat putin. L-am intrebat si pe prietenul meu daca mai raspund cu “excelent”. Mi-a spus ca nu mai folosesc, dar raspunsurile au fost naturale si pozitive. Chiar daca nu folosesc acest cuvant a spus ca intr-adevar simte ca acum fac excelent.
  Si ii dau dreptate. Acum intr-adevar sunt mai echilibrata si mereu raspund pozitiv cand sunt intrebata ce mai fac. Nu mai dau un raspuns stereotip, ci chiar transmit starea mea de superbine :).
  Dar asta am reusit-o dupa multi “Excelent” si “Fabulos” si ” De la Foarte bine in sus” si mai ales dupa o transformare personala :).
  Concluzia mea este ca e foarte bine sa se foloseasca astfel de cuvinte pentru ca starea se schimba. Surprinzator de repede.Daca nu ni se pare natural, mai ales atunci e nevoie sa spunem mereu ca facem “Excelent” :)))

  • Raluca Savu
   Raluca Savu 29 Sep 2011 | reply

   Cu mare drag, Irina! Asa este, ne schimba starea, dar ne dam seama de asta doar dupa ce exersam. Tine-o tot asa, ca e foarte bine. :)

Leave a Comment

reset all fields