Feb 28

Cum sa oferi feedback (2)

Tags: ,
Cum sa oferi feedback (2)

Asa cum promiteam ieri, continui discutia despre feedback cu variantele constructive si eficiente prin care ne facem auziti si putem determina cu adevarat schimbari.
O prima abordare castigatoare ar fi cea in care managerul ofera echipei sugestii de ameliorare a rezultatelor sau comportamentului in discutie. Mai precis, el prezinta angajatului (echipei) mai multe optiuni posibile, oferindu-i acestuia din urma posibilitatea de a alege varianta cea mai potrivita pentru el. In acest tip de abordare, accentul nu se pune asupra lucrurilor care nu merg, ci asupra a ceea ce ar putea fi ameliorat. E pana la urma o diferenta de nuanta.

Sugestiile

Sugestiile sunt oferite intotdeauna pe un ton cald, pozitiv si fac angajatul sa se simta sprijinit in a putea scoate la lumina partea lui cea mai capabila.
Spre deosebire de abordarea punitiva sau critica despre care am vorbit ieri, si in care discutia are loc doar in sensul manager angajat, sugestiile reprezinta mai degraba un schimb manager – angajat, deci un dialog. In timpul acestui dialog, mai multe optiuni sunt explorate, iar angajatul are libertatea de a-si exprima parerea in raport cu fiecare sugestie primita si de a alege varianta care i se potriveste lui cel mai bine.
Sugestia, ramane insa o propunere. Angajatul o poate accepta, sau o poate respinge. Facuta insa in mod corect, sansele ca angajatul sa o ia in considerare sunt foarte mari. Cu cat el va avea mai multa libertate de a alege solutia cea mai potrivita pentru el, cu atat se va simti mai atasat de ceea ce se asteapta de la el.
In interactiunea manager – angajat, cea mai utila forma de feedback ramane fara discutie cea in cea in care incurajezi constant eforturile echipei tale. Oricat de slabe ar fi rezultatele pe care le are, incearca sa iti incurajezi cat mai mult si cat mai des echipa. Si nu uita ca intotdeauna exista o mare legatura intre stilul tau de management si rezultatele oamenilor pe care ii conduci.
Una din principalele tale atributii ca si manager, ar fi in mod firesc aceea de a-ti incuraja echipa si de a valoriza si aprecia rezultatele obtinute.

Incurajarile si aprecierile

Sunt calea cea mai sigura prin care vei putea obtine ceea ce doresti de la echipa ta. Arata oamenilor ca efroturile pe care le fac in activitatea de zi cu zi nu raman neobservate. Este modalitatea cea mai frumoasa prin care angajatii tai pot ajunge sa se simta confortabil, increzatori, mandri de ei si acceptati de echipa. Incurajarile tale inseamna pentru ei o confirmare a valorii, o forma de validare. Le consolideaza stima de sine si ii determina sa isi doreasca sa faca mai mult, sa performeze la alt nivel.
Atunci cand echipa ta se afla intr-un proces de adaptare la noi conditii de piata sau chiar la noi politici in interiorul companiei, ea are cel mai tare nevoie de incurajarile si suportul tau. Nu folosi critica sau sarcasmul ca pe instrumente de invatare, caci faci o greseala capitala. Daca esti implicat intr-un proces de invatare sau mentoring cu echipa ta, foloseste intotdeauna cuvinte incurajatoare si suportive si un ton potrivit.

Accepta faptul ca nu ai cum sa obtii rezultate pozitive, folosind mijloace negative.

Cei mai multi angajati au nevoie de doze puternice de incurajare pentru a fi cu adevarat performanti. Este ca un combustibil care ii ajuta sa mearga in directia potrivita. Ar fi util sa faci tot ceea ce poti pentru a gasi modalitati prin care sa feliciti si incurajezi constant eforturile echipei tale.
Cu cat mediul in care lucreaza va fi unul mai plin de sustinere si apreciere, cu atat angajatii se vor simti mai motivati sa performeze. Totul depinde de felul in care vei sti tu ca manager sa le asiguri acest mediu.

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

No comments yet.

Leave a Comment

reset all fields