Feb 3

Cum sa obtii mai mult cu mai putin efort

Tags: ,
Cum sa obtii mai mult cu mai putin efort

Promiteam in articolul de miercuri ca revin cu mai multe detalii asupra principiului 80/20. Va recomand cu caldura cartile lui Richard Koch, autor care dezbate pe larg utilizarea si implementarea acestui principiu in vietile noastre.
Spre deosebire de ceea ce am mai citit prin cartile de time management, Koch abordeaza subiectul dintr-o perspectiva mult simplificata si foarte usor de aplicat.

Esti familiarizat cu principiul 80/20?

Cunoscut sub numele de principiul lui Pareto, el arata, la modul general, ca 80% din efecte sunt produse de 20% dintre cauze. Extrapoland, intr-o afacere 80% din profit provine de la 20% dintre clienti sau produse, 80% din mesajele pe care le trimitem sunt adresate la 20% dintre corespondentii nostri, 80% dintre defectiunile unei masini sunt cauzate de 20% dintre piese, in 80% din timp ne imbracam cu 20% din hainele pe care le avem in garderoba si asa mai departe.

In prima lui carte dedicata acestui principiu (si care se numeste chiar Principiul 80/20), Richard Koch se concentreaza in principal asupra succesului în afaceri. Ulterior, Koch revine cu o noua carte, dedicata celor care fac eforturi sa jongleze cu timpul astfel incat sa gaseasca acel echilibru cariera, viata personala, familie, prieteni si propria dezvoltare personala (Living the 80/20 way).

Premisa lui Koch este ca, daca organizatiile au invatat ca pot imbunatati semnificativ performanta lor prin concentrarea asupra celor 20 de procente critice din activitatile lor, atunci inseamna ca oamenii pot aplica aceleasi reguli pentru fiecare aspect al vieţii lor. Singura schimbare importanta care este necesara, este una legata de atentie. El afirma ca putem imparti totul in viata noastra, inclusiv activitatile noastre, gandurile noastre, oamenii din jurul nostru, tehnicile sau metodele pe care le utilizam, in doua gramezi: gramada 80% şi gramada 20%.

Cele doua “gramezi”

In “cutia” pe care scriem 80% intra acele activitati, mari consumatoare de energie, dar care din pacate produc prea putine rezultate, alterand puternic sentimentul nostru de satisfactie generala.

In gramada 20% vom include acele activitati sau persoane care contribuie cu adevarat la fericirea si implinirea noastra.

Odata ce am creat cele doua gramezi, ceea ce ne ramane de facut este sa ne angajam intr-un un efort constient si sustinut de a refuza cat mai multe activitati din gramada 80% si sa ne concentram (la fel de constient si sustinut) asupra celor din gramada mica.

Rezultatul va fi ca, pentru un efort mult mai mic, vom primi o rasplata mult mai mare! Koch afirma ca este o greseala enorma sa credem ca “mai multe rezultate implica mai mult efort”. Este spiritul gresit in care se pare ca am fost educati: pentru a obtine mai mult de la viata, pentru a obtine ceea ce ne dorim, trebuie sa muncim din greu, sa dedicam mult timp, sa facem sacrificii si compromisuri.

Premisa lui Koch este faptul ca aceasta mantra este incorecta si ca putem invata sa experimentam cu usurinta principiul conform caruia “mai puţin inseamna mai mult”, in toate aspectele vietii noastre. Pentru aceasta insa, avem nevoie sa ne concentram pentru a inlatura acele saricini care nu aduc rezultate si sa ne focalizam atentia asupra “sinelui nostru autentic”. Cand reusim cu adevarat acest lucru, succesul si fericirea se vor manifesta natural in vietile noastre. Koch ne promite ca, daca avem cu adevarat curajul sa muncim mai putin, sa ne ingrijoram mai putin, vom reusi mai mult, ne vom bucura mai mult si vom stabili relatii mult mai armonioase cu oamenii importanti din vietile noastre.

Dar cum facem acest lucru?

Koch ne propune sa avem grija sa nu ne mai lasam prada problemelor din trecut si sa nu ne mai ingrijoram pentru ce va fi in viitor. Sa traim in prezent. Putem obtine mai mult cu mai putin efort cu conditia sa ne concentram toata atentia pe momentul prezent, sa profitam cat putem de el, sa luam din el tot ce e bun si frumos pentru noi. Iar in momentul prezent, sa ne focalizam eforturile strict asupra acelor 20% activitati care ne aduc adevarata implinire si satisfactie.

In final, ceea ce mi-a placut foarte mult, este sugestia lui Koch de a inlocui clasicul “to do list” cu un “not to do list”. Avem nevoie sa invatam sa fim foarte selectivi cu felul in care ne petrecem timpul si ne traim viata. Avem in egala masura nevoie sa invatam sa spunem “nu” acelor activitati sau persoane care nu aduc valoare in vietile noastre, care nu contribuie cu nimic la ceea ce ne dorim cu ardoare sa obtinem. El ne sfatuieste sa actionam abia dupa ce ne-am gandit foarte bine. Sa reflectam profund la cea ce conteaza cu adevarat pentru noi. Sa facem doar acele lucruri care sunt valoroase pentru noi si care ne fac fericiti.
Ce parere ai?

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail
 1. Marian Risnoveanu 3 Feb 2012 | reply

  Teoria dezvoltata de Koch in scrierile sale,nu este originala.Marea majoritate a expertilor dezbat “Teoria eficientizarii timpului si rezultatelor”.Toata viata e o continua lupta,un continuu antrenament in care cautam rezolvarea situatiilor critice.Unii dintre noi le rezolvam si mergem victoriosi mai departe.Ceilalti…renunta.
  Subiectul a fost si va fi dezbatut continuu.
  Reteta reusitei,pare simpla prin prisma unui “invingator”.
  Multa determinareIncredere totala..Optimism.Pozitivism.Actiune.Indiferent de obstacole.
  Dar…De la resusita,pana la optimizare,eficientizare maxima,e multa cale de strabatut.
  Teoretic totul pare simplu vizavi de principiul 80/20.
  Sunt curios vizavi de experienta ta proprie Raluca…Cat de eficienta esti in business si in viata personala?
  Daca ai reusit sa iti setezi business feelingul si deci de la primul contact ai semnat contractul?
  Iar in viata personala ai reusit sa iti optimizezi timpul si prioritatile?

  • Raluca Savu
   Raluca Savu 3 Feb 2012 | reply

   In primul rand imi cer scuze pentru intarzierea cu care s-a afisat comentariul. Nepriceperea mea tehnica…. :)
   Pentru mine ideea de a intelege ca timpul il gestionez strict in functie de rezultatele pe care vreau sa le obtin, a fost o revelatie. Ma surprind de multe ori facand ceva si intrebandu-ma: “Aceasta activitate este consumatoare de timp. Contribuie ea cu adevarat in mod semnificativ la ceea ce vreau sa obtin?” Daca raspunsul e nu, ma opresc. Daca e da, continui. In rest si in viata mea e inca loc de foarte multa eficientizare. Dar am imbunatatit mult si o fac in mod constant. Intamplator, eu rezonez excelent cu principiul acesta 80/20.

Leave a Comment

reset all fields