Sep 19

The cheesecake

Tags: ,
The cheesecake

Nu am fost niciodata un mare fan de cheesecake, fara sa pot explica de ce. Poate pentru ca nu face parte din prajuturile cu care eram obisnuita din copilarie, poate pentru ca felul in care o vedeam servita la restaurante – cu o lingura de dulceata sau de sirop de fructe deasupra – nu ma inspira deloc sa optez pentru acest tip de desert.

Cheesecake Am descoperit insa recent ca cheescake-ul poate fi o prajitura delicioasa si extrem de fina.Am facut deja de mai multe ori aceasta prajitura si ne-a placut de fiecare data parca tot mai mult. Reteta originala era doar cu jeleu deasupra, eu acum pun si fructe crude. Atat aspectul, cat si gustul au avut de castigat. Pozele nu sunt nicidecum unele profesionale, sunt facute cu telefonul. Nu credeam ca vor ajunge pe blog.

Dar pentru ca multi dintre voi mi-ati cerut reteta, iat-o:

Pentru blat aveti nevoie de:
- 400 gr de biscuiti (eu am folosit biscuiti digestivi, voi puteti alege orice tip de biscuiti preferati)
- 159 gr de unt

Pentru crema aveti nevoie de:
- 600 gr crema de branza (la temperatura camerei)
- 120 gr zahar pudra
- 500 gr de frisca lichida (cat mai rece)
- 20 gr gelatina
- 100 ml apa rece
- 100 ml lapte fierbinte
- vanilie (esenta / purdra / boabele de la o pastaie)

Pentru jeleu aveti nevoie de:
- 300 gr de fructe (eu am folosit zmeura si afine, voi puteti folosi orice fructe va plac) proaspete sau congelate
- 3 linguri de zahar
- 10 gr gelatina
- 100 ml apa la temperatura camerei

In plus, mai aveti nevoie de aproximativ 350 gr de fructe proaspete pentru decor.

Modul de preparare:

Incepem cu blatul:

Biscutii se rup bucati si se piseaza fin. Untul se topeste si se toarna peste biscuitii pisati. Se amesteca bine, pana cand untul este bine incoroporat, iar biscuitii capata textura nisipului ud.
Pe un platou se aseaza inelul de tort (eu am folosit unul cu diametrul de 26 cm). Se toarna biscutii in interior si se taseaza bine cu ajutorul unui pahar, a unei linguri sau orice alt obiect vi se pare potrivit.
Se da la frigider pentru minim jumatate de ora, pentru ca blatul sa se lege si intareasca.

Intre timp, ne ocupam de crema:

Intr-un bolul punem cele 20 gr de gelatina in cei 100 ml de apa rece, amestecam si lasam 10 minute. Dupa cele 10 minute, punem gelatina peste laptele fierbinte (atentie, nu in fierbere, pentru ca anuleaza efectul gelatinei) si o lasam deoparte.

Intr-un bol de mixat punem crema de branza (la temperatura camerei), zaharul si vanilia. Mixam bine, pana cand obtinem o crema omogena. Apoi, adaugam treptat frisca si mixam continuu. Dupa ce am adaugat intreaga cantitate de frisca, mixam amestecul la viteza mare pentru aproximativ 5 minute. Reducem viteza si adauga treptat laptele in care s-a topit gelatina. Incorporam bine cu ajutorul mixerului. Acum si crema este gata de pus peste blat.

Scoatem blatul (care s-a intarit intre timp) de la frigider si deasupra lui, pe margine, punem de jur imprejur fructe proaspete. Eu am pus zmeura, iar deasupra zmeurei, un rand de afine. Dupa ce am terminat de asezat fructele, turnam cu grija crema peste blat. Daca e nevoie, miscam usor platoul pentru a distribui crema cat mai uniform. Dam la rece pentru 2-3 ore.

Iar acum, jeleul:

Cand intervalul de racire al cremei se apropie de final, ne putem apuca de jeleu. Punem cele 10 gr de gelatina in 100 ml de apa la temperatura camerei si o lasam pentru 10 minute. Intre timp, punem fructele si cele 3 linguri de zahar intr-un vas pe foc si amestecand usor, le lasam sa fiarba pentru aproximativ 5 minute. Oprim focul si lasam sa se racoreasca putin. Pasam fructele cu ajutorul blenderului, apoi adaugam gelatina si amestecam bine, pentru ca ea sa se incorporeze in jeleu. Lasam jeleul sa se raceasca, pana ajunge la temperatura camerei.

Scoatem din nou prajitura de la rece, verificam daca si crema s-a intarit si turnam usor jeleul deasupra. Daca este nevoie, miscam usor platoul cu mainile, astfel incat jeleul sa se distribuie cat mai uniform. Deasupra jeleului presaram fructe crude si dam din nou la rece. Peste inca vreo 2 ore, e numai buna de servit. Din experienta mea, cel mai bun gust il are a doua zi, dupa ce a stat o noapte la rece.

Pentru a indeparta usor inelul, scoateti prajitura din frigider si lasati-o aproximativ 15 minute la temperatura camerei. Inelul se va ridica usor. Pentru taierea unor felii cat mai frumoase, inainte sa tai, bag lama cutitului in apa fierbinte si apoi o usuc.

cheesecake slice

Sper sa va placa si voua acest deliciu, iar daca aveti intrebari, va raspund cu drag. Enjoy! :)

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

No comments yet.

Leave a Comment

reset all fields