Feb 17

Asa am facut intotdeauna (2)

Tags:
Asa am facut intotdeauna (2)

Povestea de astazi este probabil una pe care multi dintre voi o cunoasteti. Este vorba de fapt de un experiment al unor oameni de stiinta:

Intr-o cusca s-au introdus cinci maimute.
Undeva sus, atarna o banana. Pentru a ajunge la ea, maimutele au nevoie sa se suie pe o scara. Cand prima maimuta incepe sa urce scara pentru a ajunge la banana, un dus foarte rece este pornit si uda maimuta. Dupa un timp, o alta maimuta face aceeasi incercare, cu acelasi rezultat: este udata de dusul foarte rece. A treia maimuta face aceeasi incercare si este si ea udata. Deja, la momentul cand a patra maimuta incearca sa se apropie de scara, primele trei incearca sa o opreasca. Dar totusi ea incearca si primeste acelasi tratament cu apa rece. La fel si a cincea.

In acest moment, apa se opreste. Una dintre maimute este scoasa din cusca si inlocuita cu una noua. Aceasta vede banana si vrea sa ajunga la ea. Toate cele patru maimute mai vechi sar cu agresivitate sa o opreasca. Dupa o noua tentativa oprita de maimutele vechi din cusca, maimuta noua a inteles ca nu poate ajunge la banana.

In acest punct al experimentului, o alta maimuta din cele vechi este scoasa si inlocuita cu una noua. In cusca sunt acum doua maimute noi si trei vechi. Cand cea mai noua maimuta se indreapta spre scara in intentia de a ajunge la banana, celelalte patru sar sa o impiedice. Chiar daca una dintre cele patru habar nu are de ce face asta.

Apoi o a treia maimuta veche este inlocuita, apoi o a patra. In ultima faza a experimentului, cand este introdusa a cincea maimuta noua, niciuna dintre maimutele din cusca nu a fost vreodata udata de dusul rece. Cu toate acestea, cand cea mai noua maimuta se indreapta spre scara, ea este oprita de celelalte patru. Fara sa aiba habar de ce, cele cinci maimute stiu ca nu au cum sa ajunga la banana.

Pentru ca in acea cusca, “asa s-a facut intotdeauna“. Nicio maimuta nu stie de ce, dar stie cu certitudine ca nu poate urca sa ia banana.

Ma intreb in cate companii din Romania cultura organizationala este construita pe modeulul acestui experiment? Si cat de productiva este o astfel de cultura?
Voi ce parere aveti?

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

No comments yet.

Leave a Comment

reset all fields